De ontwikkeling van de voedselbosrand

Start, herfst 2022
In het najaar van 2022 was het terrein overwoekerd met bramen. Samen met ecoloog Paul van Kan hebben we 1,5 uur lang elke boom en struik op het terrein bekeken en besproken. Paul geeft aan dat het belangrijk is dat de biodiversiteit verhoogd wordt en er inheemse bomen en struiken komen te staan. Bramen zijn zelfs niet interessant voor egels, die zijn we dus weg gaan halen. Van de rode kornoelje zijn er erg veel, dat mag wel wat minder leerden we. Gele kornoelje, Spaanse aak, vlier, meidoorn, sleedoorn mogen allemaal blijven staan. Uit de kluiten gewassen hazelaars worden elke 5 jaar teruggezet op kuit hoogte. Elzen langs de sloot hebben wij ook teruggezet. Er was her en der nogal wat concurrentie om licht. Dat veroorzaakte lange 'sliertige' uit balans groeiende bomen. Die zijn vrijgezet en/of gesnoeid. Ook de kinderen hielpen mee.

Tweede fase
Nadat de bramen weg waren kozen wij voor het laten frezen van de grond door Boudewijn van het bedrijf Stekkers. Omdat de frees niet langs de randen kan komen en er nog veel braamknollen achterbleven in de grond hebben we de hele winter besteed aan het weghalen van deze knollen. En nog steeds vinden we indrukwekkende braamknollen. Zwaar werk!

Derde fase
Nu kunnen er plannen gemaakt worden om in te richten. Paul van Kan heeft weer meegekeken en geadviseerd. Hij is gecharmeerd van de sleedoorn, er staan er veel. Wij vinden de vruchten echter niet lekker en hebben liever een krent, of.. ;-) Hovenierster Annemarie helpt bij het opmeten en in kaart brengen van het terrein. Zij heeft op schaal een tekening gemaakt die wij als basis hebben gebruikt voor het beplantingsplan.

Met een groep van 5 leden is er een beplantingsplan gemaakt en over de inrichting nagedacht. Dat resulteerde uiteindelijk in een looppad en een bestelling bij Stekkers.

Voorjaar 2023
Eigenlijk wordt het afgeraden om in het voorjaar bomen te planten. Maar ... wij konden niet wachten. Het werd het natste jaar sinds de metingen van het KNMI begonnen. Wij hoefden dus niet de hele zomer met gieters te lopen.

Het wordt steeds groener. Sommige nieuwe fruitbomen bloeien al.

Herfst 2023, fase 4
In de herfst van 2023 zijn de struiken geplant. Voor het gedeelte waar vroeger dood hout werd gestort is een bodemtest aangevraagd bij de AVVN . De PH waarde is daar ongeveer 5.2. Daar zijn de zuurminnende struiken waaronder de rijsbes en blauwe bes geplant. De overige struiken kunnen allemaal redelijk goed tegen schaduw (hopen we) en zijn verdeeld over het terrein. Onderhoud is nodig; de struiken vrij houden.

Fase 5, winter 2024
Verder met het onderhoud. Bramen, zaailingen van de elzen, rode kornoeljes weghalen, hout van het essensnoeiwerk afvoeren, de haag langs het pad verder herinrichten en klusjes doen die voor de hand liggend zijn.

Afwachten wat de natuur voor verrassingen gaat aanbieden.

SUBTEXT 1

Het begin van de voedselbosrand: heel veel bramen verwijderen.

SUBTEXT 2

Bramen, bramen en nog meer bramen.

SUBTEXT 3

Om van de bramen te winnen moest er gefreesd worden.

SUBTEXT 4

Het ontwerp wordt besproken.

SUBTEXT 5

De eerste bestelling staat bij het hek te wachten om geplant te worden.

SUBTEXT 6

Lente in het voedselbos!

SUBTEXT 7

Een beter uitzicht voor de achterburen.

SUBTEXT 8

Groen, groener, groenst.